Follow this blog with Bloglovin :)

Follow on Bloglovin

Tuesday, October 7, 2014

Sportfoto/Karju appi..

Pean ennast küllaltki tolerantseks inimeseks. Kohati lausa ükskõikseks tegelikult, kui nüüd faktiliselt täpne olla. Mind ei huvita kes kellega koos elab, palju teenib, millisest poest piima ostab või muu selline. Mind jätab külmaks, kui keegi räägib minust alusetult halvasti või kui ma kellelegi ei meeldi. Samuti jätsid mind külmaks minu viimased dokumendifotod, kuigi on oht, et mõne nõrganärvilisema võivad need vabalt õudusest nutma ajada. 
Ei jaksa kõigele reageerida. Vähem stressi. 
Vähemalt enne tänast ei huvitanud.

Foto: Internet
Jõudsin juba oma veidi ülemäärase emotsioonituse pärast muret tundma hakata, kui Sportfoto mu emotsionaalsest talveunest üles raputas. Vaatasin neid pilte ja (endalegi üllatuseks) midagi minus kihvatas. Üldsegi mitte seetõttu, et ma ühelgi pildil higise ja vaevatuna Miss Estonia mõõtu välja ei andnud, vaid ärritavaks osutus fotode kvaliteet. 

Alusetult kedagi kritiseerima ei kipu. Mõni tulnukas sünnib võibolla tõesti uskumatult andekana, kuid enamus meist saavad heaks ikkagi ainult harjutades ning seda protsessi ei saa kellelegi pahaks panna. Nii, et andkem harjutajatele armu, eksole. Kuid harjutamiseks on oma aeg ja koht. 
Tagasi Sportfoto juurde. Minu tagasihoidlik arvamus leiab, et sellise mastaabi ja ideega portaal ei tohiks endale lubada ülejala tehtud sulaselge kräpi avaldamist. Mingi kontroll ja tsensuur võiks ikka peal olla. Hea küll, paar pixlit siia sinna. Kuid kui inimene pildil meenutab rohkem marutõbist rebast, kellel on õnnetuseks samaaegselt veel epilepsiahoog peale tulnud, võiks kõiki osapooli säästa ning selle foto "delete-YES!" kombinatsiooniga kõigi mälust igaveseks kustutada. Võiks. Ideaalis..

Mulle jääb lihtsalt arusaamatuks "fotograafide" idee ja tagamõte, kes sedalaadi pilte järjekindlalt üles laevad. Usun, et mu passipilt on piisavalt õudne karistus järgnevaks viieks aastaks, et veel lisaks mingid õudused interneti piiritusse avarusse rippuma jätta.  
Ma ei tea, kas minus ajas ennast tagajalgadele naiselik edevus, häbitunne või tulihingeline fotograafiahuviline, kuid ükskõikseks jäämise asemel  otsustasin neile kirjutada. Viisakalt. Võtke maha ja ruttu!

Ainult, et... Sportfotol on selline tore süsteem, et kogu kompotist saavad nad kustutada vaid 5 pilti või siis kõik. Mida kuradit? Et siis robustselt öeldes pannakse inimene sundolukorda. Miks ma ise neid hallata ei saa? Ei mitte tasuta alla laadida, aga kasvõi kuskil ära märkida, et ma ei kavatse neid õuduseid mitte kunagi tellida ning autor võib rahumeelselt kogu jama ise maha võtta, sest ma ei taha, et potentsiaalne tööandja kogemata nende otsa koperdab ning mu seetõttu välja praagib, et paistan pildil mitme vaimse ja füüsilise puudega olevat.  
Kulla "fotograaf", ei osta ei mina, ega keegi kolmas seda jama 2.99€ eest! Kvaliteet ületab iga kell kvantiteedi. Nii, et kui midagi teha, siis korralikult.

Oeh... Elagu loll süsteem, mis edevaid nuhtleb.

Lugupidamisega,
Teie Edevuselaat

15 comments:

Liina Liina said...

Nõustun kahe käega!!! Mul pole sportfoto kontseptsiooni vastu midagi, kuid inimestel võiks tõesti olla rohkem õigusi valida, millised nendest piltidest avalikuks jäävad ja millised mitte. Nagu Facebooki tag-süsteem põhimõtteliselt :) Näitan-peidan-näitan...

v2lek said...

Tegelikult on see vist kivi fotograafide kapsaaeda kui sportfoto aeda. Suuresti saab igaüks oma pildid sinna üles laadida. kolm klikki ja pildid ülal. Ma ei tea palju sportfoto ise järelvaatamist teeb...


Ehket, kui sinna satuvad üles panema pilte inimesed seisundis "everything I shoot is pretty", siis ongi nii.


Paraku.
Olles ise mõned üritused pildistanud ja paljud naine pildistanud, kus ma osalenud olen, siis olen selle järeltöötluse ja kriitilise valimisega hästi kursis. Siiani usun et olen sportfoto keskmist kvaliteeti ületanud. Eriti kuna pole neid sinna kunagi pannud vaid täiesti tasuta kättesaadavaks teinud. :)


(näed, endiselt käin aegajalt lugemas aga sõna võtan vähe...)

Anonymous said...

Oled piltidel täitsa ok, milles probleemi-liikumises inimene näebki vähe teistsusgune välja kui klantspiltidel(ka näonahk liigub).
Ma ei kannata enda pilte samuti sugugi-ei ole üldse minu moodi- 21 pildist ainult kolme pidasin salvestamisväärseteks.

Helina A. said...

Anonymous: Väljendasin ju ennast küllaltki selgelt, et ma ei loodagi spordipiltidest meistriteoseid, kus ma Miss Estonia mõõdu välja annan :)
Pidasin rohkem silmas neid pilte, kus on selgelt näha, et "fotograafil" on olnud siiralt ükskõik, mida ta üles laeb. Pildid, mis on udused, selgelt halva kvaliteediga, kus inimene on silmad kinni või muudmoodi ajuvaba nurga alt võetud jne. Natuke kriitikameelt võiks oma töö suhtes ju omada..

V2lek: Sportfoto kapsaaeda vaid nii palju, et nende süsteem ei võimalda soovi korral konkreetseid fotosid maha võtta, vaid on valik, kas 5 või kõik.

Liina Liina: Minul ei ole samuti Sportfoto kontseptsiooni vastu midagi. Lausa kuldaväärt idee mu meelest. Kuid selleks, et kvaliteeti kuidagi säilitada, peaksid/võiksid nad natuke süveneda, mida sinna üles laetakse.

Anonymous said...

Kes viitsib (subjektiivse pilguga) neid kümneid tuhandeid snap-shote redigeerida?! Ma ei tunne ennast (ilmselt ei taha tunda;)) enamiku SF piltide peal ära; Aga probleemi ka ei näe. Mõni võte on ju OK;))

Helina A. said...

Anonymous: Aga natuke ikka võib ju nina vingutada :) Õige natukene.

Kätlin said...

Nõustun, et fotograafidel võiks rohkme kriitikameelt olla.
Mulle tundub, et kohati on selle taga ka see, et "panen palju pilte, ehk mõni neist meeldib ja ostetakse". Piltide hulk on tähtsam kui kvaliteet.

Kellegilt kuulsin, et võimalik ennast lasta untag'da sealt, aga siis ei seota sind enam ühegi pildiga. Pead ise kõik läbi sirvima, et ennast leida.

Ostnud olen vist ühe pildi kunagi, otsest vajadust ei tunne. Ma enda suhtes nii kriitiline, et ostmisväärse pildi jaoks peab fotograaf tõesti väga hea nurga leidma. :)

Kätlin said...

Ja lisaks pean mina jooksusammu nii kiireks saama, et seda pildilt ikka ilus vaadata oleks. :p

@ said...

Spordivõistluse pilt on sama, nagu kiiruskaamera ülesvõte- olukorra tuvastamiseks sobib väga hästi! Kompositsioon ja tehniline teostus on pärajärgulised.

Lauri said...

Eks siin tuleb ka mängu sportfoto fotograafide varustus. Paljudel on odavama otsa peegelkaamerad, millega liikuvat pilti fokusseerida üsna võimatu. Tulemuseks udused, kehva kvaliteediga pildid. Edasi tuleb mängu fotograafi proffessionaalsus. Tihti on pildistamiskoht nii kehvasti valitud, et mingit imepilt on võimatu saada.
Üldiselt soovitan sportfotost vaadata Riho Lüüsi pilte. Tal on Eesti mõistes tippvarustus ning pildid tugevalt üle keskmise kvaliteedilt sportfoto keskonnas.

Annu said...

Mina vaatan kõik tuhanded pildid üle, mis ma sportfotosse saadan... Vahel ka töötlen mis vaja. Väga hullud kustutan ära. Kui tahad, et keegi ostaks, siis pead ka natuke vaeva nägema. Isegi kui teed 1000 pilti, siis ma arvamn et 10 nendest on ikka väga mööda omadega. Liikuvate obj ei saagi kõik ilusad tulla ju. Aga Ise ka spordi sees olles ja pärast enda pilte vaadates ma tahaks ju ka mõelda, et näe üles on pandud ikkagi normaalsed pildid.. sama mõtlen ka ju nende kohta, kellest ma pilte üles riputan.

Uku said...

Väga Õige tähelepanek... siiamaani mõtlesin, et mina olen ainuke, kes nii arvab....mul laps teeb I-padiga ka paremaid pilte kui need sportfoto vennikesed oma 1100 dega või millega iganes nad neid pilte teevad... kui mõnel üritusel võistelda siis juba kõrvaga kuuled ära kuidas piltnikul säriaeg täiesti paigast ära... ja kui pilti vaatad siis ISO???? Oma hobiks võib ...aga müügiks??? Kriitika meele puudumine iseloomustab meie spordiühiskonda... eriti neid kes selle pealt teenida üritavad.

Väikebussi rent said...

Väga huvitav blogi :)

Anonymous said...

Sealt on võimalik tõesti ennast untagida. Tuleb lihtsalt meeskonnale kirjutada ja Sinu fotod enam goolge otsingus ei kajastu. Saad hiljem ise oma numbri järgi otsida.

Anonymous said...

Rusikareegel on, et nii kaua kui kestab üritus, nii kaua läheb ka arvuti taga raw -d keerates ja sellele lisaks arvuti enda jpg-ks salvestamine ja järeltervavustamine ning seejärel veebi jne suurustesse tegemine.