Follow this blog with Bloglovin :)

Follow on Bloglovin

Friday, January 6, 2012

Koormustest

Iga endast lugupidav tervisesportlane peaks leidma aastas korra aega ja ressurssi, et külastada koormustesti tegemise eesmärgil spordiarsti. Võime ju arvata küll, et treenime mõistlikult ja endale liiga ei tee, kuid enda sisse ei näe. Süda on meid edasivedav mootor ja teda tuleb hoida kui kullatükki!

Endal on nüüd mõned head aastad viimasest testist vahele jäänud, aga kui sporti täiel rinnal teha ei saa, siis mis sa ennast ikka testid. Pole koormust, pole sellest tingitud hädasid!

Sel aastal oli kindlalt plaanis koormustestil ära käia. Ootamatu tervisevimpka tõmbas kevadesse plaanitud testi jaanuarisse. Mõtlesin, et hea küll. Ehk ongi parem, kui saab enda saiavormi just praegu ära testida ning uue hooga puhtalt lehelt alustada koos asjatundja tarkade soovitustega.

Helistasin Tallinna VOmaxisse ning sain juba ülejärgmiseks päevaks koormustestile aja. (Kes plaanivad minna, siis on nad Regati pst'lt kolinud Narva mnt'le!) Vastu võttis mind dr Valeri Kovaljov. Peab tunnistama, et suhtumine oli sõbralikum kui Tondil asuvas Sportmed tervisekeskuses. Kuulas rahulikult ära minu mured ja rõõmud ning siis hakkas pihta mõõtmine, kaalumine ja kõik muu.

Vanus: 26a
Pikkus: 173cm
Kaal: 61kg (Võtan seda kui täiskõhuga ning keset päeva kaalutud kaalu, sest muidu jäävad numbrid sinna 59-60 kanti.)

KMI: 20,5 (KMI norm 19-24)
Rasvaprotsent: 25% (Vot see number kurvastas mind tõeliselt, sest siiralt uskusin, et aparaat näitab madalamat protsenti.)
Spiromeetria: Kopsumaht 124% eeldatavast
(5,10l). Max ventilatsioon - keskmine.

Enne kui asusin jooksulindile "suusatesti" nime kandvat koormustesti tegema, sain endale külge peotäie juhtmeid ning pähe hirmsa maski(et mõõta hapnikutarbimist). Leppisime kokku käemärkides, kuidas enda enesetundest märku annan ning kontrollküsimustele vastan.

Lint hakkas jala all liikuma 4,5km/h. Mõtlesin ennast rahulikuks ning üritasin ebamugavat maski näos ära unustada(kerge see ei olnud). Sammusin 3minutit samas rütmis, kuni 0,5km/h kiirust juurde lisati(ja seda iga 3min järel). Alguses arvasin, et mis see niimoodi siis 24min ära ei ole lonkida, kuid koos kiirusega tõsteti ka kaldenurka ning see sundis mind asjaolusid ümber hindama.

24st minutist suutsin ma ära lonkida 20 ning seda ainult ülesmäge. Lõpuks tundsin, et enam ei jaksa. Jalad oleksid veel ehk vedanud, kuid õhk lõppes otsa. Oma rolli mängis selles ka mask, millesse hingamine oli suu seestpoolt tuhkkuivaks muutnud. Lõpetasime.

Aeroobne töövõime - 48ml/min/kg. Hinnang hea. (Eesmärk tõsta 50 peale!)
Max koormustaluvus:
Absoluutne: 207 W - Hea
Suhteline töövõime: 3,4 W/kg - Hea


Pulsisagedus puhkeolekus ei langenud alla 101. Ütlesin arstile, et kodus kukub istudes probleemideta sinna 56 kanti, aga praegu ei tea, mis toimub. Arst kirjutas selle arstikabineti sündroomi alla ning ütles, et mõnega lihtsalt on nii ja polegi midagi teha.

Sain teada, et koormusel rütmihäireid ei teki ning repolarisatsioonihäireid kah ei teki. EKG'ga on kõik okidoki!

Arsti otsus: Lubatud treenida!

Kes kunagi varem sellist protseduuri pole läbinud, siis karta pole seal midagi. Muidugi võib ka ebameeldiva arsti otsa sattuda, kes tänitab kehva vormi ja annab mõista, et mõni inimene ei ole loodud sportima. Sellistelt tuleks litsents ära võtta ning töö inimestega keelata. Kõik inimesed on loodud liikuma ning peavad seda saama teha nii tervislikult ja hästi kui võimalik. Ei tea ju kellegi teise kehva vormi põhjuseid või tagamaid, kuid arst peaks suutma igale inimesele anda sobivad soovitused. Alustada pole mitte kunagi liiga hilja! Tähtis on lihtsalt õigesti alustada.

Kes aga koormustestile kindlalt minna ei taha, siis muretsege endale pulsikell. Kasvõi see kõige primitiivsem, mis näitab vaid südamelööke. Saate ennast trennis kontrollida, et liiga ei tee. Uskuge mind, seda, et te "rõõmsalt" keelatud tsoonis treenite, ei pruugi tundagi. Tehtud kahju selgub hiljem ning siis ei jõua ära kahetseda.

Mis minu testitulemustesse puutub, siis olen täitsa rahul. Ei midagi märkimisväärset ning hea vormi saavutamiseks kulub parasjagu rahulikke treeninguid aeroobses tsoonis, kuid midagi rohkemat ei saanud ma ka sealt loota. On ju 6-7 kuud hoopis pilatesele ja alaselja probleemist taastumisele rõhku pandud.

Kui tervist jätkub ja saab stabiilselt treenida, plaanin uue testi teha sügisel.

No comments: