Mulle maitsevad lihtsad toidud. Näiteks lemmik on
kartulipuder hakklihakastmega(glut-laktoosivabas versioonis), millele seltsiks
väike suts peedisalatit või hoopis hapukurk – imeline! Aga vahel on nii, et
tavaline tüütab ära ning maitsemeeled nõuavad häälekalt oma. Niisiis, täna
menüüs – küüslaugused (koorimata)tiigerkrevetid koos värske salatiga.
Ma ütleks, et kõige tüütum osa selle mõnusa ampsu
valmistamise juures oli pomelo koorimine(alustades poes selle valimisest), sest
peale välise koore, tuleb vabaneda ka viljaliha ümbritsevast valgest „nahast“.
![]() |
Foto: Erakogu |
Vaja läheb:
Koorimata tiigerkrevetid
Omal vabal valikul valitud marinaad(mina kasutasin tex-mex
maitselist, sest see oli kapis viimane)
Küüslauk!
Või(laktoosivaba)
Õli
Pomelo
Tomat
Kurk
Avokaado
Jääsalat
Parmesani juust (sobib ka laktoositalumatuse korral)
Kõige parem oleks, kui alustaks väikese ettevalmistusega
juba eelmisel õhtul. See ei nõua üldse palju aega, tuleb lihtsalt marinaadi
pakk lahti lõigata, krevettidele peale
valada, veenduda, et marinaadi jagunes kõigile ning kogu kupatus kappi seisma
jätta. Kel kannatust vähe või lihtsalt kiire, siis on ka paar tundi parem kui
üldse ilma marinaadita!
Tavaliselt alustan ma salati hakkimisest, sest krevettide
praadimine on justkui i’le täpi panemine, peale mida saab kohe toitu nautima
hakata.
Salati hakkimisega saavad vast kõik hakkama. Igaüks valib
kui palju ta mingeid komponente salatisse lisada soovib(Ärge jätke pomelot
välja, kuna mõne jaoks tundub see ehk imeliku komponendina. Kui valite välja parajalt küpse vilja
ning doseerite parasjagu, annab see mereandidele juurde alati mõnusa meki.) ning kui suureks või väikseks need hakkida. Lihtsalt – pomelo ja avokaado on
kohustuslikud maitse aktsendid! Parmesan riivida peeneks ja salatisse segada või laastudena salatile puistata.
Nüüd krevettide juurde. See protsess on palju põnevam!
Valmistada oli mul 500g suuri koorimata tiigerkrevette. Seltsiks läks 1 suurem
küüslauk, mille hästi peeneks hakkisin(kes soovib küüslaugusemaid, pange
poolteist või kaks, sest isegi mina tundsin, et maitse jääb pisut nõrgaks. Aga
igaüks oma südametunnistuse ning mao tundlikkuse järgi!).
Kõigepealt võiks pannil õli kuumaks lasta ning seejärel
praadimistöödega alustada. Krevetid ajavad ise
ka pisut vedelikku välja, aga mina lisasin juurde veel törtsu vett, et
nad pigem pisut „hauduksid“, kui kärssama hakkaksid. Kui värv hakkas roosakaks
muutuma, lisasin supilusikatäie(võib ka rohkem) laktoosivaba võid ning keerasin tüübid pannil
ümber. Puistasin peale hunniku küüslauku, ootasin kuni värv täitsa roosa oli
ning pannile läks järgmine ports krevette, millega protseduuri kordasin.
Kindlasti on selle jaoks oma nipp, kuidas küüslauku mitte
kärssama lasta, kuid mina olen selle lihtsalt alles siis lisanud, kui
krevettide teist külge hakkan küpsetama.
Foto: Erakogu |
Roosa värv reedabki nende söömiskõlbulikkuse ja valmisoleku.
Üle ei tasu küpsetada, sest muidu muutuvad nad vintskeks ning koor ei taha kere
küljest hästi lahti tulla.
Kel kõht ja soolikad lubavad, siis juurde sobib mõni
majoneesisem kaste. Eriti hea on Vertigo Caesari salati kaste! No tõesti, patt
on proovimata jätta!
PS! Kes marinaadi mõttest ei vaimustu või soovib lihtsalt
ilma(marinaadi ja küüslauguta) valmistada, siis maitsestada võib lihtsalt soola
ja pipraga ning praadida õli ja törtsu võiga! Imehea, ausalt ka! :)
Ahjaa! Ja alati on oluline võiga praadimisel pannile pisut õli lisada, sest siis ei lähe või kärssama!
Head isu! :)
No comments:
Post a Comment