Follow this blog with Bloglovin :)

Follow on Bloglovin

Thursday, February 28, 2013

Küüslaugused krevetid mõnusa salatiga


Mulle maitsevad lihtsad toidud. Näiteks lemmik on kartulipuder hakklihakastmega(glut-laktoosivabas versioonis), millele seltsiks väike suts peedisalatit või hoopis hapukurk – imeline! Aga vahel on nii, et tavaline tüütab ära ning maitsemeeled nõuavad häälekalt oma. Niisiis, täna menüüs – küüslaugused (koorimata)tiigerkrevetid koos värske salatiga.

Ma ütleks, et kõige tüütum osa selle mõnusa ampsu valmistamise juures oli pomelo koorimine(alustades poes selle valimisest), sest peale välise koore, tuleb vabaneda ka viljaliha ümbritsevast valgest „nahast“.
Foto: Erakogu

Vaja läheb:
Koorimata tiigerkrevetid
Omal vabal valikul valitud marinaad(mina kasutasin tex-mex maitselist, sest see oli kapis viimane)
Küüslauk! 
Või(laktoosivaba)
Õli

Pomelo
Tomat
Kurk
Avokaado
Jääsalat
Parmesani juust (sobib ka laktoositalumatuse korral)

Kõige parem oleks, kui alustaks väikese ettevalmistusega juba eelmisel õhtul. See ei nõua üldse palju aega, tuleb lihtsalt marinaadi pakk lahti  lõigata, krevettidele peale valada, veenduda, et marinaadi jagunes kõigile ning kogu kupatus kappi seisma jätta. Kel kannatust vähe või lihtsalt kiire, siis on ka paar tundi parem kui üldse ilma marinaadita!

Tavaliselt alustan ma salati hakkimisest, sest krevettide praadimine on justkui i’le täpi panemine, peale mida saab kohe toitu nautima hakata.

Salati hakkimisega saavad vast kõik hakkama. Igaüks valib kui palju ta mingeid komponente salatisse lisada soovib(Ärge jätke pomelot välja, kuna mõne jaoks tundub see ehk imeliku komponendina. Kui valite välja parajalt küpse vilja ning doseerite parasjagu, annab see mereandidele juurde alati mõnusa meki.) ning kui suureks või väikseks need hakkida. Lihtsalt – pomelo ja avokaado on kohustuslikud maitse aktsendid! Parmesan riivida peeneks ja salatisse segada või laastudena salatile puistata.

Nüüd krevettide juurde. See protsess on palju põnevam! Valmistada oli mul 500g suuri koorimata tiigerkrevette. Seltsiks läks 1 suurem küüslauk, mille hästi peeneks hakkisin(kes soovib küüslaugusemaid, pange poolteist või kaks, sest isegi mina tundsin, et maitse jääb pisut nõrgaks. Aga igaüks oma südametunnistuse ning mao tundlikkuse järgi!).
Kõigepealt võiks pannil õli kuumaks lasta ning seejärel praadimistöödega alustada. Krevetid ajavad ise  ka pisut vedelikku välja, aga mina lisasin juurde veel törtsu vett, et nad pigem pisut „hauduksid“, kui kärssama hakkaksid. Kui värv hakkas roosakaks muutuma, lisasin supilusikatäie(võib ka rohkem) laktoosivaba võid ning keerasin tüübid pannil ümber. Puistasin peale hunniku küüslauku, ootasin kuni värv täitsa roosa oli ning pannile läks järgmine ports krevette, millega protseduuri kordasin. 
Kindlasti on selle jaoks oma nipp, kuidas küüslauku mitte kärssama lasta, kuid mina olen selle lihtsalt alles siis lisanud, kui krevettide teist külge hakkan küpsetama.
Foto: Erakogu

Roosa värv reedabki nende söömiskõlbulikkuse ja valmisoleku. Üle ei tasu küpsetada, sest muidu muutuvad nad vintskeks ning koor ei taha kere küljest hästi lahti tulla.

Kel kõht ja soolikad lubavad, siis juurde sobib mõni majoneesisem kaste. Eriti hea on Vertigo Caesari salati kaste! No tõesti, patt on proovimata jätta!

PS! Kes marinaadi mõttest ei vaimustu või soovib lihtsalt ilma(marinaadi ja küüslauguta) valmistada, siis maitsestada võib lihtsalt soola ja pipraga ning praadida õli ja törtsu võiga! Imehea, ausalt ka! :)

Ahjaa! Ja alati on oluline võiga praadimisel pannile pisut õli lisada, sest siis ei lähe või kärssama!


Head isu! :)

No comments: