Follow this blog with Bloglovin :)

Follow on Bloglovin

Wednesday, April 3, 2013

Minu kilpnäärme alatalitlus - Hašimoto türeotiit/toitumine

Kuna mulle on tulnud päris palju kirju seoses kilpnäärmega, siis otsustasin oma loo siia kirja panna. Tegemist ei ole loengu ega õpetusega ning ei pruugi olla kõigi jaoks 100% tõde või päästev õlekõrs. Räägin oma kogemusest tänu millele olen oma tervise paremasse konditsiooni saanud ja äkki on kellelegi sellest veel abi. PS! Järgnev jutt ei sisalda mitte mingit imelugu ega ka imelist paranemist. Lihtsalt üks võimalus, kuidas ennast töökorras ja paremas tervislikus vormis hoida.Vaja läheb kannatlikkust ning natuke usku, sest parenemine ei juhtu üle öö!

Minu diagnoos on kilpnäärme alatalitlus/Hašimoto türeotiit ehk autoimmuunne kilpnäärmehaigus. Organismi autoimmuunne protsess võib häiruda mitmel moel. Geneetilise eelsoodumusega inimestel tekib viiruse, muu infektsiooni, psühhotrauma või mõne teise teguri tagajärjel kehas olukord, kus organismi rakkudele ei meeldi tema enda kilpnäärme rakud, mida hakatakse hävitama. Organismi immuunsüsteem töötab välja kilpnäärmevastased antikehad, millele antakse käsk hävitada kilpnäärme tervet kude. Not cool, eksole! (Kilpnäärme kohta loe SIIT!)

Esimesed märgid sellest, et mul tuleb hakata tulevikus hormoone sööma, ilmnesid 1999a. Kusjuures mingeid sümptomeid mul siis ei avaldunud, kooliarst lihtsalt mainis, et mul on kael imelik ja saatis perearsti juurde. 
Foto: Internet
2004a algaski õudus. Ja just õudus, sest kuigi siin seal kirjutatakse, et kilpnääre ei tekita mingeid olulisi probleeme ega vaevusi ning allub kergelt ravile(!? kui nii võib nimetada), võib ta ka paras peavalu olla. Seda sõna otseses mõttes kusjuures!
Lisaks tüütutele sümptomitele, kaldusin ravimidoosiga äärmusest äärmusesse(Võtan L-Thyroxini.). Kõige hullemal ajal võtsin 150mikrogrammi hormooni päevas, mida on ikka väga palju(nüüd võtan juba aastaid 50). 

Olin küll juba mõnda aega tablette söönud, kuid enesetunne ei paranenud, läks hoopis hullemaks. Väsimusest sai jõuetus, alatasa iiveldas, mu pea valutas üle poole aasta järjest ja kõigele sellele toredusele lisandusid veel meeleoluhäired ning mälu halvenemine. Käisin mööda erinevaid endokrinolooge, kes rõõmsalt sädistades teatasid, et kilpnääre nüüd küll selliseid sümptomeid ei tekita. Võtke vitamiine ja olge terve. Viimane oli nagu mõnitamine, sest mingil hetkel ütles ka immuunsüsteem üles. Lisaks kõigele hakkasid kogunema lisakilod, mis kõvasti trenni tehes ja dieeditades kuhugi ei kadunud.
Olin meeleheitel. Ei osanud kuhugi pöörduda ega midagi teha. Internetis surfates leidsin küll saatusekaaslasi, kuid ka nemad olid nõutud ja kehitasid vaid pea norus õlgu, et ju siis ongi see kilpnäärmehaigete taak - kehv immuunsus, pidev väsimus ja ülekilod jne. 

2006a ütles mul tervis täiesti üles. Elav põrgu, kus elu seisis ja midagi teha ei suutnud. Pidin ülikoolist akadeemilise võtma, tööl käimisest polnud mõtet rääkidagi. Olin koguaeg haige(millest olen ka varem kirjutanud). Tänu sellele haiguste rattas olemisele ja antibiotside söömisele(millest ma põletikulised ja üliärritunud sooled sain), sattusingi ma hiina meditsiini arsti juurde. Mingeid imesid ta minuga korda ei saatnud. Selles mõttes, et ma küll rääkisin, et mul on kilpnäärme alatalitlus, kuid konkreetselt sellega tegelema ei hakatudki. Ta arvas, et alustame kõige olulisemast ning siis vaatame edasi, mis seis tekib. 

Siis saingi toitumissoovitused (keelatud: nisu, oder, kaer, suhkur, pärm, soja ja piimatooted). Jätsin päeva pealt need kõik asjad oma menüüst välja ning jäin huviga ootama, millal paremaks läheb. Kaal hakkas vaikselt alanema. Kusjuures ma sõin nagu loom! Ilmselgelt hakkas ainevahetus kiiremini tööle. Sellega tahan öelda, et kaalutõus EI OLE kilpnäärmega kaasas käiv taak või paratamatus. Samuti ka mitte immuunsuse nõrgenemine, sest ka see muutus tugevamaks. Jäid ära igakuised haigestumised külmetushaigustesse ning sealt edasi koledad tüsistused, mis alati haigustele järgnesid. Tekib vaid küsimus, miks arstid sellele tähelepanu ei pööra, et toitumine kilpnäärme tööd mõjutab? Samas, kui kõik sümptomid muinasjuttude kategooriasse kirjutati, siis ma üldse ei imesta, et sealt edasi eksisteerivadki vaid tabletid. 
Andke andeks minu kibe suhtumine, kuid kogemus(ja seda jagub) on näidanud, et selleks, et haige olla, peab olema väga palju kannatust, ülimalt tugev tervis ning äärmine huvi ise enda silmaringi laiendada, et häda korral abi lähedalt võtta oleks. 

Alates toitumisharjumuste muutmisest(millest on möödas 3a ja mõned kuud), on minu kilpnäärme analüüsid laias laastus paigas olnud. On küll esinenud mõningaid tibatillukesi kõikumisi, aga seda pimedal, külmal ja stressirohkel talveperioodil. Hormoonide doosi pole muudetud. 
Kuigi novembris tehtud analüüsid olid pisikese nihkega, olid näidud märtsiks iseseisvalt korda läinud.
(Pimedatel talvekuudel tarbin D-vitamiini! Hoiab ka organismi aktiivsemalt töös.)

Miks on toitumine ja kilpnäärme töö omavahel seotud?

Mina kuulsin organismi ja sooltesse kogunevast limast esimest korda 2007a, kui sattusin dr Levini kliinikusse toidutalumatuseid väljaselgitavaid vereanalüüse tegema. Tundus kummaline ja arusaamatu.
(Põgusalt kirjutatud limast SIIN!) Lima tekitavad nisu, oder, kaer, suhkur, pärm, piimatooted, soja. Samuti ka näiteks roheline salat, kui seda külmal ajal liiga palju süüa.
Kõigepealt katab see soole seinad, siis võib ladestuda kaelale ning sealt edasi otsmikusagarale, pea küljele või kukla piirkonda. Võimalik, et ka mujale. 
Teadsin küll, mis mulle nö keelatud või kollases-punases listis on, kuid keegi ei öelnud, kui tõsiseks võib minna olukord, kui neid edasi tarbin. Sel ajal ei olnud see teema veel niivõrd aktuaalne.
Mõtlesin, et sellel kõigel on vaid seos kaaluga, ei muud. Aga inimene õpib kogu elu..
Kui lima ladestub:
- sooleseintele - immuunsüsteemi alanemine. Organismi tungivad batsillid ei saa kinnituda sooleseintele ning rändavad sealt edasi hingamisteedesse, kus algab juba haigestumine. Häirunud on ka vitamiinide, mineraalide ja muu vajaliku/olulise imendumine organismi. (Kel nt aneemia vaadake oma menüü üle!)
- kaelale - häirib kilpnäärme normaalset funktsioneerimist
- otsmikusagarasse - nõrgestab lühimälu teovõimet. Raskeneb uute asjade meelde jätmine ning samuti võivad nõrgeneda tunnete mõtestamine ja töötlemine.
- pea küljele(kõnekeskus) - võib põhjustada kokutavat kõnet.
- pea tagumine osa - välise müra filtreerimise ülesanne, et inimene suudaks keskenduda käsilolevasse tegevusse. Tekib rahutus. Üksnes tahtejõust keskendumiseks ei piisa.

Samuti võivad olla üleliigse lima sümptomiteks veel rögane köha, pidev tatine nina või allergiad.

Nalja kilpnäärmega ei ole, sest kui probleemiga ei tegele, võivad tulemuseks olla tõsised tagajärjed(diabeet, lupus, reuma jne).

Sümptomid:
* väsimus/kurnatus
* külmatunne
* ärevushäired
* meeleoluhäired/depressioon
* kaalutõus
* iiveldus
* häälekähedus või kuiv köhimine
* peavalud
* haprad küüned
* kuivad juuksed ja nahk
* kehv immuunsus
* mälu halvenemine
* lihaskrambid
* menstruatsioonitsükli häired
* võib esineda aneemiat
* isutus ja seedeprobleemid
* koormustaluvuse halvenemine

Kilpnäärme erinevaid probleeme saab diagnoosida vereanalüüsidega ja ultraheliuuringuga!


Ma ei oskagi küsijaid muudmoodi aidata, kui oma lugu teiega jagades. On uuritud, et kas hiina meditsiinist oli abi? Mingit imet minuga seal ei tehtud. Ei pandud kilpnäärme jaoks eraldi nõelu ega saanud ka rohtusid. 
Hiina meditsiin aitaski mind nii palju, et andis kätte õige suuna(toitumisega) ning hiljem leidsin seosed, miks nii on(lima teooria). Kuid ravi võib individuaalselt erineda.

Ma ei taha kõlada nagu tüütu ninatark, aga see kogemus on mulle lähedalt näidanud, kui tähtis on süüa õigeid asju. Et tervislik toitumine ei ole kõigi jaoks üheselt mõistetav! Ja, kui mingid asjad on keelatud, siis on nad KEELATUD, kuna võivad põhjustada tõsiseid tervisehädasid.
Ei usuta, kuid teadlased on tõestanud, et isegi unenägude sisu ja söödud toidu vahel on seos olemas(nt kui süüa enne magamaminekut palju suhkrut ja nisu, on suur tõenäosus, et kimbutama tulevad õudusunenäod).
Või näiteks kasvõi ärevus- ja paanikahood. Ka need on otseses seoses sellega, mida endale suhu pista. Ma ei räägiks, kui....Been there, done that! Ausalt.
Vaja on lihtsalt kannatlikkust. Alles peale paari kuud hakkavad organismis suuremad muutused toimuma(vaikselt paremaks hakkab muidugi kiiremini minema. Oleneb jällegi terviseprobleemi tõsidusest.)
Ahjaaa! Boonuseks on mul ka juuksed hirmsa kiirusega kasvama hakanud(isegi juuksur imestab) ja küüned on ka tugevad(enne murdusid ainuüksi peale vaadates).

Et mitte silmakirjalikult kõlada, siis jah, vahel ma söön neid keelatud asju ka. Saia küll mitte, kuid vahel näiteks kommi või kooki.  Õnneks on mul alati peale seda nii paha olla, et harjumuseks see ei saa.

Minge nüüd uurige välja, mis toidud teil enesetunde heaks teevad. Päriselt heaks! Nii, et jagub energiat ja mõnusat olemist kohe päris päeva lõpuni.

(PS! Kel küsimusi tekkis või midagi arusaamatuks jäi, siis küsige julgesti üle! :)) 

26 comments:

Anonymous said...

Tore, et said asjale jälile ja tervise korda.

Mul tekkis ainult üks küsimus. Võttes aluseks asjad mida sa _ei_ tohi süüa, siis kui need kõik ära jätta siis minuarust nagu enam eriti toitu ju alles ei jäägi :D kui liha välja arvata...

Ehk et tõesti, mida sa sööd? :D

--
Siiralt,
Ano Nüüm.

Endiselt loen regulaarselt, kirjutan harvem :)

Helina A. said...

Kuna mõned toidutalumatusega inimesed on mulle kirjutanud ja palunud aegajalt ikka toitumisest kirjutada ja retsepte jagada, siis mõtlesin, et ma panen mõned oma päevamenüüd millalgi kirja, et saada ise ka täpne ülevaade, et MIDA ma siis täpselt söön.
Lihtne on vastata, et kõike, mis üle jääb :P Ausalt öeldes olin ise ka algul päris nõutu. Aga varsti, varsti annan parema ülevaate!
Kindlasti olen õppinud armastama asju, mis mulle enne ei maitsenud ning leidnud uusi lemmikuid.
Ja ikka ja jälle tere tulemast lugema ja kommenteerima! :)
Päikest!!

Anonymous said...

Tere,
ma olen väga tänulik selle kirjutatud artikli eest. Sain ise ka palju targemaks. Minul endal on aastaid tagasi diagnoositud see haigus, vahepeal läks see ületalitluseks, nüüd siis tagasi alatalitlus. Ma proovin kindlasti välja uurida õige toitumiskava. Kibekiirelt kirjutatakse aga kohe rohte välja.....

Helina A. said...

Heyhey,

Mul on hea meel, et minu kogemusest ka kellelegi teisele kasu on :) Ja Sul on õigus, ilma probleemi süvenemata kirjutatakse välja ükskõik milliseid ravimeid, peaasi, et patsiendi kiirelt turjalt ära saab.
Ja inimene, kes ei tea, et on muid võimalusi(ka mina ei teadnud) läheb ju kergema vastupanu teed. Mööda seda ainsat teed, mida ta teab.

Kui tekib lisaküsimusi, siis mulle võib julgelt kirjutada. Vastan, kui oskan :)

Loodan, et leiad lahenduse oma terviseprobleemile!

Helena said...

Tere

Täna sain sarnase diagnoosi ja nüüd siis uurin, et mis see tähendab. Esialgu on mul sama ravimi annus 100 mikrogrammi päevas, kuu aja pärast suurendavad 150ni. Ehk siis teekond seisab alles ees.

Tahtsin uurida, et kas oskad selle toitumise osas öelda, kas see on vajalik igasuguse kilpnäärme alatalituse puhul või ainult selle Hašimoto puhul. Minu diagnoosis seda keerulist nime ei ole - mingi autoimmuunne hüpotüeoos hoopis :)

Tervitades
Kaaskannataja

Helina A. said...

Hey :)

Meil on sama diagnoos - Hašimoto türeotiit ehk autoimmuunne kilpnäärmehaigus.

Ja nii palju, kui ma nüüd toitumise kohta lugenud olen ja kogemust on, siis on mul tunne, et kõik on toitumisega seotud. Kasvõi nt pearinglus võib olla otseses seoses vale toitumisega.

Ou ja üks asi, mis mulle veel räägiti, et hambapastades sisalduv fluoriid vähendab kilpnäärmerohtude toimet.

See doos on sul ikka väga suur :-/

Anonymous said...

Kui sa juba mõistad, kui tähtis on toitumine sinu heaolu juures. Siis soovitan sul soojalt sammu edasi teha veel. Tutvu raamatuga http://www.amazon.com/The-80-10-Diet/dp/1893831248/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1381827706&sr=8-1&keywords=80+10+10

põhiliseks teemaks on toortoitulus. Sööd peamiselt puu ja juurvilju. Väga tähtis on selle juures kui palju sa neid sööd, pead oma kalorid kätte saama. Hommikuks sööd näiteks reaalselt 1kg kooritud kenasi küpseid banaane, et saada kätte 1000 kalorit. See tundub palju aga see on seda väärt. Lisaks ei tohiks kindlasti unustada rasvasi nagu omega 3. Selleks söö kreeka pähkleid. Ja lõpuks kõige tähtsam üldse on süüa nö leafy greense, mis on spinat, rooma salat jne. Hea kui sööd vähemalt 500g päevas. Eriti head ongi erinevad salatid. Samuti looduses on väga palju lehti mida süüa saad. Näiteks võilillelehed. Soovitan soojalt sul seda proovida oma tervise nimel. Kindlasti tee uuristööd ise internetist.

rõõm said...

Oleksin tänulik päevamenüüde eest. Luupus, kilpnäärme alatalitlus ja kogunev kaal vajavad ohjamist. Loobusin juba piimatoodetest, teraviljadest, sojat ei tarbi,kohvi ei joo.
Vaid puuviljadest, juurviljadest ja rohelistest lehtedest meie kliimas keha ära ei majanda.

Helina A. said...

Rõõm: Kirjuta mulle palun mailile (helina008@gmail.com). Siin saab ainult teatud pikkuses kommentaare kirjutada ja ma kardan, et loba läheb veidi liiga pikaks. Vastan meeleldi siis pikemalt :)

Kiisukeauh said...
This comment has been removed by the author.
Kiisukeauh said...

Mul avastati sama haigus ja netist selle kohta infot otsides leidsin teie blogi. Kusjuures ma olen märganud, et peale teie nimetatud toiduaineid mul ongi tihtipeale paha ja raske olla. Nii, et ma hea meelega jätaks need toidud enda menüüst välja aga mida siis süüa? Kas te võiksite mulle enda päevamenüüd saata? Igaks juhuks annan ka oma mailiaadressi: edaeeden@gmail.com

Anonymous said...

Tere!

Mind sundis hetkel seda blogilehte leidma samuti mure kilpnäärme alatalitlusest tekkiva kehakaalu tõusu pärast. Võtan l-türoksiini 75 mg/päevas ja nädalas lisaks ühel päeval 100 mg.
Olen tablette võtnud umbes vast 4 aastat. Nüüd on mul mure tekkinud aina kasvava kehakaalu pärast, mis ei taha kuidagi alla minna. Olen 1,5 aastaga võtnud juurde 8 kg. Muidugi on kehakaalu mõjutamas ka istuv töö, kuid ka toitumist jälgides, ei ole kaal ühtlane, vaid tasahilju tõuseb. Siin umbes kuu tagasi tundsin, et oleksin nagu kaalust alla võtnud, kuid minu üllatuseks oli taas lisa tulnud. Nüüd tundub mulle, et see ei ole päris normaalne ja otsin abi, sest tahaksin kindlasti veidi alla võtta, kuna enesetunne ei ole hea ning muretsen ka haiguste pärast, mis võivad kaalu tõusuga lisanduda.
Kui ma su blogi lugesin, siis tunnen ära veidi ennast: umbes detsembrikuust alates olen ma koguaeg väsinud. Lähen tööle ja kordan end nagu katkine plaat kolleegidele, et oh, olen nii väsinud, väsinud, väsinud. Eks igal aastal on pimedatest pikkadest õhtutest/öödest kõigil väsimust, kuid eelmise aasta lõpust siiani on mul lihtsalt koguaeg üks väsimus ja loidus peal. Ise siin juba mõtlesin, et äkki on mingi muu haigus tasahilju kallale tulnud, aga kui seda blogi loen, siis tekib väikene lootuskiir, et võiks proovida sel viisil olemist parandada. Aga tõesti - mis toitusid sa siis sööd?

Ja tänud, et selle teema siia kirja oled pannud.

Merka

Anonymous said...

Tänan oma lugu jagamast. Mina olen samuti vaevelnud samade sümptomite käes aastaid kuigi kilpnääre alatalituse ametliku diagnoosi sain aasta tagasi. Siit sain vihje toitumise osas ja kuu tagasi jätsin ära kõik piimatooted ja jahutooted.Ja olalaa
nädala kadusid mul ära liigesevalud, unustatud on väsimus.Ja mis kõige toredam jätsin ka ära kilpnäärme rohu ja olen palju paremas vormis kui mõni aasta tagasi:) Söögiga kohanemine võtab kindlasti harjumist ja keha annab kohe märku kui mõni asi on vale.Nii aitäh oma lugu jagamast:)

Anonymous said...

Tere. Sooviks ka teada, et mida oleks hea ja kasulik süüa sellise diagnoosi puhul. Äkki saate mulle mõne näidismenüü mailile saata? ifeelhot12345@gmail.com

Ette tänades
M

Anonymous said...

Mida sööd? Arvan, et kana, kala, liha, juurvilju(va kartul), puuvilju. Kui eestlase laualt leib ja kartul ära võtta, siis ongi kõik. Huvitaks hoopis see, mis vahemikus TSH kõikus? Ja milliste numbrite juures ravikogust suurendati/vähendati?

Helina A. said...

Söön kõike va piimatooteid, jahutooteid ja minimaalselt suhkrut(kui magusaisu tapab, siis midagi teinekord luban). Ahjaa, külmal perioodil salateid ja tooreid puuvilju peaaegu ei söögi. Samuti ei joo külmi jooke. Muudab ainevahetuse aeglaseks ja tõmbab energiataseme maha. Samuti viib kilpnäärme rivist välja. St muudab aeglaseks.
Kahjuks neid TSH numbreid ei mäleta, sest praeguseks on see juba 10a tagune lugu ja ma pole kindel, et ma tiinekana nendesse numbritesse üldse nii põhjalikult süveneda oskasin.. See on muidugi väärt küsimus. Järgmine kord kontrolli lähen, siis uurin. Sama arst, äkki on andmed alles. Oleks endalgi huvitav teada. Aga tabletivabana hoitakse mind hetkel kuni TSH 4ni. Õnneks on siiani pigem alla olnud. Peale pea 10a tabletitide mugistamist juba pea 1,5a ilma! Juhhei :)

Estreia said...

Tere :) kas laktoosivabad piimatooted on ka keelatud ?? ma pole küll arstil käinud aga sümptomid on täitsa olemas..mõtlesin et prooviks kohe toitumise muutmisega...kaela tagumine pool paistes ...peavalud...väsimus ..peale tööpäeva ei jõua miskit teha,kogu keha valutab ja nii juba üle aasta...arstile olen kurtnud aga tema koguaeg et ületöötamine ja külmetused tekitavad neid sümptomeid

Estreia said...

Ahjaa...kaaluga samuti probleem ..praeguseks motivatsioon kadunud kuna koguaeg väsinud aga varasemalt kui korrigeerisin toitumist ja tegin trenni ning tee või tina , 80 kg pealt jääb kaal seisma lihtsalt :(

Helina A. said...

Hey Estreia, kui sa mulle juba ei kirjutanud, siis kirjuta palun maili peale Helina008@gmail.com. Saan pikemalt ja põhjalikumalt vastata :) Aitäh!

Anonymous said...

Tere!

Olen maadelnud aastaid sama haigusega, Olin alguses 50mg peal,siis 100mg. Siis vahetati rohtu,hakati välismaalt tellima, Aga no enesetunne nii halb, iiveldab, kohutavad peavalud jne. Mida kauem rohtu võtan,seda halvemini end tunnen. täna hommikul sai tõsiselt siiber, ei võtnud rohtu, ja enesetunne kuskil 7 / 10-st. Palun abi toitumisega. Soovin tabletid unustada, ei kannata lihtsalt neid kõrvalmõjusid ja halba enesetunnet välja. Minu meil on: kiisu.84@hotmail.com
Aitäh!

Anonymous said...

Fantastiline kuulata, et mõni on lausa tablettidest priiks saanud peale pikaajalist manustamist. See annab ju lausa lootust.
Olen ka nüüd mõned aastad olnud teemas ja samuti leidnud, et toitumine on üks kõige olulisemaid asju enesetunde ja ka ilmselt näitajate parandamisel.
Ilmselt ei ole toitumisel väga suur vahet, kas ala- või ületalitlus.

Minu menüüs on kindlalt koha omandanud punane peet ja heeringas. Punane peet toorelt, küpsetatult, keedetult. Söön kartulit, kõrvitsat, uba, aga ka on küsimus, mida ikka peaks ja mida mitte
Ei kasuta kapsast, mis vanasti oli mu lemmik nii värskelt kui hapendatult.
Aitäh ja jõudu kõigile, Mari

Unknown said...

Igas riigis on oma referentsväärtused ja fakt on ka see, et laboratooriumis tuleb uurida ka muid kui ainult TSH – pealegi nendel, kellel on ravi, TSH langeb kohe aga õige tase pole saavutatud.
Üks koht, kust võite ise uurida, on http://synlab.ee/?s=TSH
Lisaks langeb paljudel türoksiiniga ravitavatel inimestel kehas kortisooli, raua, D- ja B12-vitamiini tase. Seepärast peab ka neid testima ja vajadusel juurde võtma rauapreparaati näiteks, mis tasandab mõningaid probleeme, ilma türoksiini annust tõstmata.
Arst peab arvesse võtma ka inimese enesetunnet, mitte ainult ninapidi analüüsides olema (nagu see kahjuks kipub olema).
Türeoidhormoon on kõigist organismi hormoonidest kõige olulisem, sest see stimuleerib rakuenergia tootmist. Kilpnäärme alatalitlus võib negatiivselt mõjuda teiste hormoonide produktsioonile. Kui keha temperatuur langeb alla 36,6 ° C kraadi (kehatemperatuuri langus on üheks alatalitluse sümptomiks), miljonid ensüümid ei funktsioneeri ngu vaja, põhjustades häireid ainevahetustegevuses. Nii võib puhkeda igasuguseid degeneratiivsed haigusi - südame-veresoonkonna haigused, diabeet või muud.
'
Toitudest võib nimetatada goitrogeensed, (lugemist internetis küllaga), mis võivad takistada kilpnäärme talitlust. See ei tähenda, et neist loobuma peaks. Türoksiin tuleb võtta hommikul tühja kõhu peale. Näieks kaltsiumi sisaldavate toiduainetega tuleb oodata, et ravimi imendumine poleks takistatud. Samuti rauapreparaatidega.
Nisutooted tõepoolest pole vist eriti kellelgi vajalikud. Piima puhul on vahe, kas juua õiget lehmapiima või poes müüdavat tööstuslikult muudetud piimajooki. Esimene on soovitatav.
Joodipuudus põhjustab kilpnäärme häireid, aitab kaasa nii hüpotüreoosi arenemisele ja immuunsuse vähenemisele. Vananedes näiteks maohappesuse ja ensüümitoodangu vähenemine toob kaasa joodi imendumise häireid ning see omakorda tekitab ka teiste elundite joodi puuduse.
Samas peab ravimeid kasutav inimene joodi lisamanustamisel olema ettevaatlik.

Jane said...

tore lugemine, olen koguaeg arvanud, et piimatoodetele allergiline ja pani sügavalt imestama, kui arst väitis, et vereproov allergiat ei näita. Siit siis järeldub, et kilpnäärmest hoopis. Keegi siin küsis, kas laktoosivabu võib, minul pani igatahes kõhu valutama, jäin isegi tookord nõutuks, et mis siis viga. Hetkel ei kujuta küll ette kartulist ja suhkrust loobumist

Anu said...

Klassikaline kilpnäärme alatalitluse/hashimoto türeoidiidi lugu.
Olen nüüdseks lugenud kümnetest lugudest üle maailma, mul on kontakt Norra, Soome ja Poola kilpnäärme alatalitluse gruppidega, kohalikega koos moodustame Eesti kilpnäärmeühingu (mis iganes nimi sel saab olema, aga koguneme ühte organisatsiooni) ja see meie ühing on juba oodatud rahvusvahelisesse kilpnäärmehaigete liitude liitu, et hakata tegema rahvusvahelist ja ülemaailmset koostööd.
Marc Ryan, raamatu Roadmap to Remission autor, on alustanud meiega koostööd ja ootab meiepoolseid kilpnäärmeteemalisi küsimusi 25. aprilliks, et siis küsimustele vastata ja salvestada webinar meie jaoks. Samuti on ta valmis jagama meiega oma varemsalvestatud materjale ja slaidshowsid. Vajadusel on ta valmis tegema ka webinaride sarja, kui küsimusi koguneb nii palju ja erinevaid, et ühte webinari ära ei mahu.
Esialgu meil veel kodulehte pole, aga meil on Facebookis grupp Kilpnäärmealatalitlus/hashimoto, kus me arutame temaatilisi küsimusi ja lepime ka kokku oma kokkusaamisi. Lähim on plaanis 14. mail Paides.
Kes tahab eestikeelset kilpnäärmeteemalist materjali rohkem lugeda, mingu Hingepeegli lehele, seal on arstiklitesari kilpnäärme alatalitlusest ja hashimotost, kaasuvatest sümptomitest, toitumissoovitused jne jne. Artiklisari jätkub sellises tempos kui materjali tõlkida ja kokku panna jõuab.
Kes Facebooki kontot ei oma, aga tahab ühendust võtta, siis meil on oma meiliaadress: estonian.hashimoto[ätt]online.ee

Pille said...

Tere! Tõeliselt tore oli leida Teid siit!😃 Minul sama teema, jaanuaris avastatud hüpotüreotiit. Lisaks väsimusele ja tbl neelamisele probleemiks kaalutõus. Muidugi pean tunnistama, et kas siis stressi tõttu söön mida hing ihkab. Igatahes oleksin väga tänulik näidis toitumissoovitusest, mis aitaksid parandada nii kilbi tööd ja saaks kontrolli alla oma lisakilod. Minu email on unt3003@gmail.com. Ikka jõudu ja jaksu meile!

musaire said...

Loodan, et tervis korras! :)
Jätan aga kommentaari, sest soja ja kaera toidust välja jätmine ei kõla hästi ja kindlasti seda pole, paha ei tee ükski teravili kui täisterana tarbida (rafineeritult lihtsalt toitaineid vähem ja ainult kalorid).
Soja ja raps, kapsad ja kõik ristõielised tõepoolest mõjutavad seda kuidas kilpnääre saab kätte joodi aga nende toitude vältimise asemel tuleks tarbida rohkem joodi!!!!!


Seda kinnitab ka tuntud USA dr.Greger (Nobeli preemiat väärt selle eest mida ta praegu maailmas korda saadab) siin videos 22:00 https://youtu.be/32GbUuL1oe0?t=22m11s

Piimatoodete välja jätmine tõepoolest õige. Piimas on isegi ühendeid, mis võivad ilmselt algatada keha reaktsiooni kilpnäärme vastu.